A borzonti hagyományőrző étterem
+40/745-399 286

 

A fogadó a Gyergyói medence, Görgényi-havasok és a Gyergyói-havasok által ölelt karéjában helyezkedik el. A táj festői szépségű. Gyönyörű kilátás van a környező hegyekre. Megcsodálható a zord Bucsin, a Dél-hegy, a környék legmagasabb csúcsa a Mező-havas, a Kiss-bükk ködbevesző kontúrjai, és a távolból szinte kéklenek a Kelemen-havasok csúcsai. A hely rendkívül nyugtató hatása garancia a gyors felfrissülésre.

A medence egyik fontos bejárata ez, amely hosszú évszázadok óta járt útvonal. Itt hordták a szekerek a parajdi sót a vásárokba, itt szállították a „deckát” és az egyéb fa árúkat a mezőségi és a még távolabbi városokba, itt jártak a vásárokba a környék gazdái állataikkal és egyéb portékájukkal. Egyszóval messze az emberi emlékezeten túlra nyúlik vissza a hely ismertsége, melyet csak régi elbeszélésekből, itt-ott fellehető feljegyzés-foszlányokból lehet tudni.

A helyiek körében nagyon népszerű a fogadó. Ezt mutatja a szekeres emberek körében szájhagyomány útján terjedő tréfás figyelmeztetés:

“Aki nem tér be BASA Keresztátihoz annak bizton kiesik a kereke.”