A fogadó udvarán két kemence áll. Meghatározó elemei a BASAKERT-nek. A központi helyük nem csak helyileg igaz. Valójában az itt előállított kenyér központi szerepet tölt be a vendéglátás kialakult arculatában.

Az itt készülő kenyér nem tartalmaz semmilyen mesterséges anyagot. Nincs „E” betűs alkotóelem, nincsen semmilyen egészségügyi kockázat. Száz éves recept alapján generációk fogyasztották ezt a kenyeret. A medencében termő búzából, finom liszt készül. Ehhez a fő alkotó elemhez csak natúr kovász, pityóka, só és víz kerül. A kenyérsütés teljes folyamata megfelel a legszigorúbb elvárásoknak is.

A kemence természetes agyagból és égetett agyagtéglából épült. Az agyag itt bányászható a falu határában, a belőle készült égetett téglát a szomszéd faluban készítik. Nem messziről jött anyag, amit senki nem tud hogy készül, mit raktak bele, milyen segédanyagot használtak. Csak agyag és víz, az égetéshez fenyőfa.

Természetes és jó.

A kemence fűtéséhez a környékbeli erdőből származó fát használunk. Itt nincsenek bűzölgő gyárak, szennyezett víz és bűzös levegő. A természetes fa vidáman pattogó tüzével fűti fel a kemencét. A kemence fűtés folyamatát vendégeink is gyakran végég nézik. Szép látvány a lobogó tűz és kellemes illatot áraszt.

A fáradságos munkával dagasztott kenyeret két ügyes asszony rakja a kukorica liszttel meghintett lapátra, majd a kemencébe. Ügyes mozdulataikat számtalan alkalommal örökítették meg a vendégek fényképező gépei. (Ha Önnek is vannak nálunk készült képei kérjük küldje el e-mail-ben.) Sülés után ugyanilyen látványos a kenyerek kiszedése. Ezt a munkát olyan csodálatos illatfelhő övezi, hogy bizony nehéz megállni, hogy az ember oda ne menjen és bámúlkodjon, szimatoljon egy kicsit. A legállhatatosabbak gyakran kapnak egy-egy falat kóstolót a forró kenyérből, hiszen gyakori, hogy ún. kiforrások keletkeznek, melyeket le lehet törni. Ez a kicsi, vastaghéjú, forró, puhabelű kenyérdarabocska igazán finom. Az ember még hónapok múltán is a szájában érzi az ízét.

Télen naponta egy alkalommal sütünk. Nyáron és az egyéb csúcs időszakokban kétszer, háromszor. Így mindig van friss kenyér. Vendégeink egész évben finom, friss helyben készült kenyeret fogyaszthatnak. A törvény szigora miatt sajnos elvitelre nem szabad adnunk. De az emberek sok mindent csinálnak, amit nem szabad. Ugye? Vagy nem?

 Előzetes egyeztetés alapján csoportoknak szívesen készítünk péksüteményeket is. A székely, paraszti konyha remekei, a túrós és lekváros bukta, a pogácsa, az almás és meggyes pite.